یکی از پرکاربردترین محصولات ساختمانی پروفیل یا قوطی است. در این مقاله به بررسی این موضوع که پروفیل چیست و چه کاربردی دارد، میپردازیم و در مورد نوع ساخت، انواع پروفیل و فرق بین پروفیل و قوطی صحبت میکنیم.
پروفیل چیست؟
به زبان ساده، پروفیلها شامل تجهیزات فلزی میباشند که در صنایع ساختمان و پنجره سازی، کاربرد گستردهای دارند و روند پیش رفتن پروژههای عمرانی را راحتتر کردهاند.
این مکعبهای فلزی توخالی مستحکم، امروز در صنایع ساختمان سازی بسیار به کار میروند که به طرز شگفت انگیزی در بهبود کیفیت و سرعت پروژههای عمرانی و ساختمان سازی تاثیر مثبت دارند.
پروفیلها از فولاد ساخته شدهاند و فرایند تولید پروفیلها در دنیای امروز با توجه به فناوریهای پیشرفته، بسیار آسان و جذاب است؛ در ادامه با نحوه ساخت پروفیلهای فولادی آشنا میشویم.
تولید پروفیلها چگونه است؟
پروفیلها به روشهای متفاوتی تولید میشوند، دو روش رایج تولید پروفیل ها به صورت نورد گرم و نورد سرد میباشد، در ادامه با روند قدم به قدم تولید پروفیل و دو سبک برتر تولید پروفیل در ایران آشنا میشویم.
پروفیل در ابتدا یک ورقه فولادی ساده بدون کاربرد است که به انبار کارخانه برای تبدیل شدن به محصولی فوقالعاده منتقل میشود.
این ورقههای فولادی ظاهرا بلااستفاده بعد از انتقال به کارخانه توسط دستگاههای مخصوصی با دقت بسیار بالا برش داده میشوند تا به پروفیل یا لوله درزدار برای استفاده در صنایع تولیدی متنوع تبدیل شوند.
پروسه تولید پروفیل، تاثیر بسیار مهمی در کیفیت آن دارد، ترکیبات شیمیایی خاص به کاررفته در فرایند تولید پروفیل میتواند برکیفیت و استقامت نهایی آن به شدت موثر باشد.
مواد اولیهای که برای تولید پروفیلها استفاده میشود، در ایران موجود نیست به همین علت آن را از کشورهای اروپایی مثل ژاپن خریداری میکنند.
تولید نورد گرم پروفیل چیست؟
در این سبک از پروفیل سازی که لولههای گالوانیزه نیز به این شکل تولید میشوند، نوردهای گرم و داغ فولادها را شکل میدهند و مکعبهای توخالی قدرتمند را خلق میکنند؛ در روش تولید نورد گرم، مدلهای پروفیل زیر تولید میشوند.
لوله
پروفیل قوطی
بال پهنی
پروفیل میلگرد
ورق
پروفیل سپری و …
تولید نورد سرد پروفیل چیست؟
نورد سرد، یکی دیگر از روشهای تولید پروفیل میباشد که در آن با کمک شوک سرد و تحت فشار قراردادن فولاد، پروفیل را تولید میکنند؛ فراموش نکنید پروفیلهایی که با این روش تولید میشوند تنها در کارهای ساختمانی سبک و ساده کاربرد دارند.
مدلهای مختلف پروفیل که با روش نورد سرد تولید میشوند
پروفیل ناودانی
پروفیل برای چهارچوب در ساختمان
تکیه گاه
پروفیل سقف کاذب و ….
عکس
کاربردهای پروفیل
پروفیلها در دنیای امروز کاربردهای گسترده و متنوعی دارند، در ادامه رایجترین استفادههای پروفیل، معرفی میشوند.
ساختمان سازی
یکی از مهمترین کاربردهای پروفیل، استفاده از آن در صنایع ساختمان سازی میباشد، پروفیلهای نبشی و ناودانی استفاده گستردهای در پروژههای عمرانی دارند.
اسکلت فلزی ساختمان
ساختار اصلی هر خانه و ساختمانی را اسکلت آن تشکیل میدهد، استفاده از پروفیلهای محکم و قدرتمند، زمان چیدن اولینآجرهای ساختمان تاثیر مهمی بر کیفیت ساختمان و عدم فرسودگی آن در سالهای طولانی دارد.
ماشین سازی
در صنایع ماشین سازی به مکعبهای توخالی و محکم نیاز است، پروفیلها در این صنایع استفاده دارند و به کمک تولید کنندگان و طراحان ماشینها آمدهاند.
نردههای فلزی
برای نردههای فلزی که نیاز به آهنهای توخالی محکم و قدرتمندی دارند از پروفیلها استفاده میشود، ساختار و نوع طراحی این محصول به شدت برای نصب کردن نردههای فلزی مناسب میباشد.
چهارچوب درهای بزرگ
برای تولید چهارچوبهای فلزی درهای بزرگ و کوچک از پروفیلهای مستحکم و باکیفیتی استفاده میشود که بتوانند به خوبی تکیه گاه مناسبی برای درها باشند.
راه پله
زمان ساختن راه پلهها به لولههای فلزی محکم و با دوامی نیاز است که بتوان با کمک آنها پلههایی درجه یک و بدون نقص ساخت، پروفیلها کاربرد زیادی برای ساختن پلهها دارند.
پوشش سقف سولهها
از پروفیلها برای پوشش سقف سولهها استفاده میشود، برخی از مدلهای پروفیل سبک و منعطف، به شدت برای زدن سقفهای کاذب، مفید و کارآمد هستند.
کرکره مغازه
پروفیلها کابرد گستردهای در تولید و ساخت کرکرههای فلزی دارند، نوع ساخت و جنس پروفیل، کمک شایانی به تولید بهترین مدل کرکره فلزی میکند.
لوازم ورزشی
تولید لوازم ورزشی نیز یکی دیگر از کاربردهای رایج پروفیل در دنیای امروزاست، بسیاری از لوازم بازی و ورزش که از آهن ساخته میشوند به پروفیلهای محکم و با دوام نیاز دارند.
مصارف پزشکی
بسیاری از لوازم پزشکی مثل تخت، وسایل جراحی و …. به پروفیل نیاز دارند؛ این محصول در صنعت پزشکی نیز نقش مهمی ایفا میکند و موجب رونق چرخه تولید محصولات پزشکی میشود.
پروفیلها در یک تقسیم بندی کلی از نظر کاربرد به دو نوع ساختمانی و صنعتی تقسیم میشوند، پروفیلهای ساختمانی در پروژههای عمرانی برای ساخت درب و پنجره قابل استفاده هستند و پروفیلهای صنعتی نیز در صنایع ماشین سازی استفاده دارند.
فرق پروفیل و قوطی
قوطی، یکی از مدلهای پروفیل است که ظاهر چهارگوش توخالی دارد و از آن در انواع صنایع ساختمانی، درب و پنجره سازی و …. استفاده میشود.
همچنین قوطیها در صنایع متفاوت لوازم خانگی، تفریحی، عمرانی، ورزشی، خودروسازی و … کاربرد دارند.
همچنین پروفیل و قوطی از نظر ویژگیهایی مثل مقاومت، استحکام، تحمل فشار، انعطاف، قیمت و … کاملا متفاوت میباشند و همین ویژگیها موجب کاربرد متنوع این دو محصول در صنایع مختلف شدهاست.
پیش از خرید پروفیل به چه نکاتی باید توجه کرد؟
سعی کنید از بهترین کیفیت پروفیل خریداری کنید، زیرا این محصول قرار است در صنایع تولیدی و … به کار گرفته شود و اگر در ابتدا با پرداخت هزینهای کمتر اقدام به خرید پروفیل بی کیفیت کنید در آینده به علت تولید محصولات بد و بدون مشتری، زیان زیادی خواهید دید.