پروفیل یا نیمرخ، مقطعی فولادی هست که در صنایع مختلفی ازجمله ساخت درب و پنجره، ماشینسازی و راهسازی کاربرد دارد. پروفیل دستهبندیهای مختلفی دارد که پرکاربردترین دستهبندیها، بر اساس وزن، روش تولید و نوع کاربرد است.
پروفیلها بر اساس وزن، روش تولید و نوع کاربرد به پروفیل سبک و سنگین، باز و بسته و صنعتی و ساختمانی تقسیمبندی میشوند.
در این مقاله به دستهبندی پروفیل بر اساس وزن پرداخته شده است. در این روش، پروفیلها به ۲ دسته پروفیل سبک و پروفیل سنگین تقسیم میشوند. با خواندن این مقاله پاسخ سؤالات احتمالیتان در مورد روش تولید پروفیل، موارد مصرف و تفاوت پروفیل سنگین و سبک را خواهید گرفت.
سبک یا سنگین بودن پروفیل به ضخامت آن بستگی دارد و برای محاسبه وزن پروفیل، باید این عامل را در نظر گرفت.
2. پروفیل به چه روشی تولید میشود؟
در مورد روشهای تولید پروفیل باید گفت که پروفیلها از نورد گرم، خمکاری و پرسکاری ورق فولادی و اتصال چند نوع پروفیل به یکدیگر تولید میگردند. بر اساس روش تولید، پروفیلها بهصورت زیر طبقهبندی میشوند:
3. پروفیل سنگین چیست؟
پروفیل سنگین با ظاهری مستطیلی و مربعی شکل در ۲ نوع صنعتی و ساختمانی تولید میگردد و تنوع ابعادی بالایی دارد. معمولاً این پروفیلها از طریق نورد گرم ورقهای سیاه با ضخامت یک و نیم میلیمتر به بالا ساخته میشوند.
قیمت پروفیلهای سنگین به وزن و ابعاد آنها بستگی دارد. هرچه ضخامت ورق فولادی بهکاررفته کمتر باشد قیمت پروفیل بیشتر خواهد بود. البته در نظر داشته باشید که به دلیل وزن کمتر ورقهای نازکتر، درنهایت قیمت پروفیل ساخته شده از این ورق نسبت به پروفیلهای ساخته شده از ورقهای ضخیمتر کمتر خواهد بود.
موارد مصرف پروفیل سنگین
پروفیلهای سنگین تحمل نیروهای بالا را دارند. ازجمله موارد مصرف پروفیل سنگین میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- ساخت شاسی ماشینآلات سنگین
- ساخت دستگاههای صنعتی
- ساخت ستونهای درب و پنجره
- راهسازی
- خودروسازی
خصوصیات پروفیل سنگین
مهمترین خصوصیات پروفیل سنگین به شرح زیر است:
- استحکام خمشی و پیچشی بالاتر
- دارا بودن سختی سطح بالاتر
- قابلیت جوشپذیری بیشتر
- قیمت ارزانتر در واحد وزن
4. پروفیل سبک چیست؟
حال به این سؤال میرسیم که پروفیل سبک چیست؟ پروفیل سبک یا مبلی مقطع فولادی است که طی فرایند نورد سرد و طبق استانداردهای din 2394 وEN 10219-29 از ورق روغنی تولید میگردد.
ورق روغنی بهکاررفته در ساخت این نوع پروفیل باید ضخامتی کمتر از 1.5 میلیمتر داشته باشد. قیمت پروفیل سبک در واحد وزن اعلام و به عوامل مختلفی مانند قیمت آهن، قیمت دلار، میزان عرضه و تقاضا و قیمت ورق روغنی بستگی دارد.
کاربردهای پروفیل سبک
کاربردهای پروفیل سبک به دلیل ویژگیها منحصربهفرد آن بسیار گسترده بوده که در ادامه به برخی از این کاربردها اشاره شده است:
- خودروسازی
- ساخت لوازمخانگی
- دوچرخهسازی
- ساخت کانتینر
- مبلمان سازی
- صنعت کشاورزی
- اسلحهسازی
خصوصیات پروفیل سبک
همانطور که گفته شد پروفیلهای سبک از ورق روغنی تهیه میشوند و میتوان گفت بسیاری از ویژگیها آنها بر این اساس خواهد بود. از ویژگیها این مقطع فولادی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- تنوع ابعادی
- دقت ابعادی بالا
- کیفیت عالی در سطح
- شکلپذیری خوب
- جوشپذیری بالا
- دارا بودن قابلیت آبکاری
- تنوع وزنی
5. تفاوت پروفیل سنگین و سبک در چیست؟
اولین تفاوت پروفیل سبک و سنگین مربوط به ورقی است که برای تولید آنها به کار میرود. همانطور که قبلاً نیز به آن اشاره شد برای تولید پروفیل سبک، ورق روغنی با ضخامت کمتر از یک و نیم میلیمتر و برای تولید پروفیل سنگین، ورق سیاه با ضخامتی بالاتر از یک و نیم میلیمتر به کار میرود.
تفاوت دوم در کاربرد این دو نوع پروفیل است. پروفیل سنگین با توجه به استحکام بالاتر در مواردی که نیاز به تحمل نیروی بالا وجود دارد استفاده میگردد. برعکس در مواردی که نیاز به دقت ابعادی بالاتری وجود دارد پروفیلهای سبک به کار میروند.
تفاوت سوم میان پروفیل سبک و سنگین به قیمتها آنها برمیگردد که قیمت پروفیل سبک به ازای هر متر بیشتر است؛ اما به علت وزن بیشتر، در نهایت پروفیل سنگین است که قیمت بالاتری دارد.
شباهت پروفیل سبک و سنگین
پروفیلها از لحاظ ظاهر، جنس، روش تولید و مواد اولیه برای تولید، به هم شباهت دارند.
پیش از خرید هر مقطع فولادی، مشورت با کارشناس پروژه و متخصصین امر ضروری است. کسب اطلاعات کافی و استفاده از تجربه افراد متخصص به شما کمک میکند تا محصولی با کیفیت و مقرون بهصرفه بخرید.